Shoplinks.Asia

Wednesday, July 19, 2017

Kataloging Buku Perpustakaan Negara Malaysia

Assalamualaikum..
Hye semua..

Perkongsian mengenai kerja Sha.. 
Sebelum ini Sha ada share mengenai pinjaman 400 buah buku dengan Perpustakaan Negara Malaysia kan.. Baca di SINI. 

Lepas proses pinjaman di PNM, sekarang Dha share apa yang Sha buat di Perpustakaan tempat Sha kerja.. 
Kami akan check dulu dalam sistem kami sama ada buku tu dah pernah pinjam atau belum.. 
Walaupun buku ini dari PNM, kami masih juga masukkan datany di sistem kami.. 
Ini unyuk memudahkan kami jejak siapa yang pinjam buku itu.. Senang nak cari.. 
Jadinya sebelum prosea memasukkan data, kenalah buat penyemakkan dulu.. 
Sebab kadang-kadang ada buku yang dah pernah pinjam.. 
Tapi selalunya tak banyaklah..
Kena asingkan sebab data dah tak payah masukkan cuma edit sahaja.. 

Settle part ini, barulah boleh masukkan data buku yang selebihnya.. 
Bila buat berdua, cepatlah siapnya.. 

Proses menyemak data buku.. Sha guna sistem ILMU

4 kotak buku.. Banyakkan..
Satu dah selamat disemak..

Proses menyemak dah selesai.. 
Lepas ini proses memasukkan data pula.. 
Harapnya dapatlah settlekan esok.. 
Cepat settle, cepatlah pengguna boleh pinjam buku.. 

3 comments:

  1. Assalamualaikum wrmbth

    Macam ni rupanya proses di dalam perpustakaan ya

    Sistem biar tersusun kan Sha

    Kalau tidak buku berterabur

    Susah pengguna nak cari dan pinjam

    Lepas tu rasanya memudahkan kerja audit bila semua dah ada dalam sistem

    ReplyDelete
  2. Ohh patutlah Kak Sha rajin buat review buku, rupanya kerja di perpustakaan. Bestnya dikelilingi buku-buku!

    ReplyDelete
  3. bestnya kerja dengan buku-buku yang banyak macam ni, boleh selalu membaca

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI