Temujanji Susulan (Birth Control Implant @ Nexplanon)  - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Tuesday, September 19, 2017

Temujanji Susulan (Birth Control Implant @ Nexplanon) 

Assalamualaikum..
Hye semua..

Ini adalah perkongsian Sha..
Apa sahaja maklumat dalam ini adalah berbeza mengikut pemahaman individu..
Anda digalakkan mendapatkan nasihat daripada doktor..

Setelah tempoh tamat, maka Sha kembali berjumpa doktor..
Keputusan dibuat untuk pemasangan Implant..
Demi mendapat keputusan kami, doktor pun memberikan panduan apa yang perlu kami buat..
Doktor tanya nak pasang dekat mana?
Sha terus jawab dengan yakin dekat hospital..
So doktor kata kalau dekat hospital, dia buat surgeri tu setiap hari Rabu je..
Sha kena dapatkan implant itu dulu baru doktor boleh keluarkan surat..

Sha sempat bertanya dengan doktor..
Kawan blogger Sha iaitu MV ada bagi tahu sekiranya pasang Implant sha tak boleh buat kerja berat..
So Sha pun conformkan dengan doktor..
Alhamdulillah.. Tempoh tak boleh buat kerja berat tu hanya 48 jam lepas pasang implant tu..
Lepas itu boleh je buat kerja macam biasa..

Disebabkan klinik kerajaan dan hospital tak menyediakan Implant ini makanya Sha kena beli dekat LPPKN..
Oleh kerana encik suami lupa bawa duit, balik rumah dulu..
Petang itu lepas settelkan hal-hal lain baru kami pergi LPPKN untuk beli implant tu..
Harganya RM500 tunai.. Wargh!! Melayang duit..

Dapat je implant itu, sha patah balik pergi klinik untuk surat referral pula..
Doktor itu tengok Sha bawa implant itu terus call Hospital..
Hospital penuh bulan Oktober..
Tapi doktor berjaya dapatkan tarikh untuk Sha.. Terus buat surat..
Alhamdulillah, dipermudahkan..

Surat itu Sha fotostat dan bagi dekat LPPKN sebagai jaminan yang implant itu Sha beli memang untuk Sha pakai..
Sebab ada juga yang beli implant itu dan jual balik.. Like serius...
Macam-macam manusia sekarang..
Dekat LPPKN pun boleh pasangkan implant itu..
Doktor yang akan buat tapi Sha lebih suka buat di Hospital..
My favourite place.. Kikiki.. Rasa lagi selamat..

Owh ya.. Masa beli implant dekat LPPKN itu pun Sha dapat penerangan detail pasal perancangan keluarga..
Pil perancang, IUCD, Implat dan injection perancang..
Kalau ikat rahim itu hanya akan dilakukan pada mereka yang berusia 40 tahun ke atas, berpenyakit risiko dan mereka yang bersalin secara operation tiga tahun berturut-turut..

LPPKN pun ada terangkan kesan sampingan bila pakai implant ini..
Kesan sampingan adalah berbeza pada setiap pemakai..
Bergantung pada tindak balas badan terhadap hormon yang dikeluarkan oleh alat implant itu..
So.. Jangan cepat percaya pada perkongsian di internet..
Baca dan kaji mengenai implan tak pe..
Yang penting dapatkan nasihat dari doktor dan juga LPPKN..

Nak tahu lebih detail pasal implant boleh klik SINI.

Nanti Sha akan sharekan kesakitan dan prosuder pemasangan Implant ini..

Inilah dia Implant yang berharga RM500.. 
Tempoh dipasang dibadan bergantung pada tindak balas badan terhadap hormon.. 
Kalau normal tiga tahun.. 
Kalau berat badan naik 2 ke 2 1/2 tahun sahaja.. 

4 comments:

  1. Ni implant yg pasang dkt lengan tu eh?

    ReplyDelete
  2. sebernarnya doc memang syorkan saya menggunakan implant ni..tapi bila fikirkan harga tu,balik pada penggunaan asal jelah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh!! Harga dia memang mahallah..Sha sebab dah cucuk lama sangat.. Memang doktor suruh stop..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..