Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Saturday, July 15, 2017

Meminjam 400 Buah Buku di PNM

Assalamualaikum..
Hye semua..

Ini antara kerja yang Sha buat di Perpustakaan..
Meminjam buku dengan Perpustakaan Negara Malaysia..
Buku-buku ini dipinjam setiap 3 bulan sekali..
Tapi ada masanya kami pinjam sampai 6 bulan kerana kekangan masa dan kenderaan untuk menghantar dan meminjam..
Seronok sebenarnya.. Sebab dapat keluar dari pejabat..
Proses dia tak adalah susah mana..

Peminjaman
Hanya perlu daftar dengan Perpustakaan Negara untuk membuat pinjaman berkelompok bagi perpustakaan institusi tempat kita berkerja..
Nanti Bahagian Pinjaman Berkelompom akan bagi username dan password untuk tengok buku yang dipinjam secara online di OPAC PNM.
Nanti PNM akan bagi kad keahlian pinjaman berkelompok..
Peminjaman dan pendaftaran perlu dilakukan di Bahagian Peminjaman Berkelompok yang terletak di bangunan Wisma Sejarah..
Setelah berdaftar, bolehlah cari 400 buah buku yang hendak dipinjam..
Buku-buku yang selalu tempat Sha pinjam ialah novel, buku kanak-kanak, komik, buku motivasi dan buku memasak..
Jenuh juga nak mencari 400 buah buku dalam masa 2,3 jam sahaja..
Kadang-kadang tak sampai 2 jam nak kena settlekan..
Selepas selesai mencari 400 buah buku, staf PNM akan scan dan keluarkan list buku..
List ini perlu disimpan untuk rujukan tarikh pemulangan dan tajuk buku..
Selepas scan, barulah packing buku-buku itu.. Kalau 400 buah buku, selalunya akan menggunakan 4 buah kotak saiz standard..

Pemulangan
Proses yang ini biasanya memerlukan masa lebih kurang sehari ke dua hari..
Buku-buku perlu dipacking mengikut kategori..
Kalau novel perlu disatukan didalam kotak dan ditanda di kotak dengan kod DDC Novel iaitu D..
Selalunya buku-buku yang kami pinjam menggunakan kod D (huruf) D (nombor) K (huruf) dan K (nombor)..
Nanti sha share gambar kod-kod ini..
Kalau ada buku yang masih dipinjam pengguna, kita kena maklumkan PNM untuk membuat pinjaman semula buku tersebut..
Dan semasa proses peminjaman kena tolak jumlah buku yang tak dipulang itu..
Contoh kalau kata kita pulang 395 sahaja dan renew semula 5 buku maka kita hanya perlu mencari 395 buah buku sahaja..
Masa pemulangan buku ini, kad pinjaman berkelompok perlu dibawa bersama..
Untuk pemulangan dan peminjaman semula buku, perlu maklumkan terlebih dahulu kepada Bahagian Peminjaman Berkelompok tarikh dan masa yang kita akan datang..
Kalau tak sempat nak datang untuk lemangan boleh call atau renew sahaja secara online di OPAC PNM..

Begitulah prosesnya..
Kalau ada yang tak faham bolehlah tanya..




13 comments:

  1. Replies
    1. Ini untuk library sha keje nie.. Ini kira macam kemudahan tambahan untuk pengguna..

      Delete
  2. Replies
    1. Yup.. 400 buah.. Demi pengguna Perpustakaan..

      Delete
  3. woww...400 buah buku...belum tentu dalam masa sebulan boleh habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki.. Pitam sha kalau baca 400 buah nie sebulan.. Kami pinjam untuk pengguna nie..

      Delete
  4. woow..banyak tu kak sha 400 buah buku...bestkan bila baca buku berlainan genre

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak Nurul.. Ini pinjaman 3 bulan untuk kemudahan pengguna..

      Delete
  5. Pening jugak yek kalau buku banyak sgt nak dijaga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini yang pinjam dengan PNM lea.. Yang sedia ada kat tempat kerja Sha lebih kurang 35000 buah buku..

      Delete
  6. Wow 400 buku. Hmm macam best je. Library mana ni kak sha? Masa zaman u dulu memang kalau cari buku mesti dari sistem opac tu. Memang mudah. Tapi bila cari no siri kat library tu tak pernahnya jumpa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak keje dengan Perpustakaan Politeknik.. Dekat Behrang, Perak..

      Delete
  7. Hihi memang nak termuntah kan kak sebab terlalu banyak pilihan dan memang rambang mata sebab terlalu banyak judul yang menarik... =)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI