Thursday, November 6, 2014

Drama Korea - Soul

Ke Korea lagi..

Menonton drama Korea ini selalu membuat saya terfikir...
Bagaimana agaknya mereka boleh mengolah cerita sehingga jadi begini..

Peluang Kedua...
Hukuman pada kesalahan yang dilakukan..
Didikan keluarga..
Perbuatan baik yang disalah ertikan...
Perbuatan baik dibalas jahat....
Semua ini memainkan peranan dalam membentuk peribadi seorang manusia..
Walupun kita ada akal untuk digunakan namun kebanyakan kita lebih suka mengikut kata hati dan dendam... Undang-undang bila dimanipulasi selalu membuatkan manusia itu ingin mengambil jalan singkat...

Perbuatan buli yang selalu dilakukan di sekolah-sekolah makin kerap kita dengar...
Pelajar-pelajar ini lupa tindakan mereka sekarang boleh merubah masa depan mereka dan juga orang lain disekitar mereka..
Menggunakan orang lain untuk membalas dendam...
Apabila manusia terlalu lemah dan mudah dikuasai, identiti sendiri akan hilang begitu sahaja...

Cerita ini mula dimainkan pada September 2009.. Ada 10 episod..
Pelakonnya biasa2 sahaja namun begitu kamu pasti teruja untuk menonton..
Permulaan cerita dah ditayangkan dengan misteri...
Kalau x minat unsur2 seram, jangan tonton.. sebab cite nie ada hantu...


p/s: Saya masih lagi menonton.. baru episod 7..

Sinopsis :- Ha Na and Doo Na were twin sisters who were very close to each other until Doo Na died a terrible death. One day, the usually bright and energetic Ha Na finds herself changing. She has superhuman strength and can do things that nobody can. Ha Na, a high school girl,  realizes that Doo Na’s spirit has inhabited her body.

Wednesday, November 5, 2014

Serendah, Ampang dan Jalan TAR

Assalamualaikum...
Ahad 02.11.2014
Pergi jalan-jalan cari makan..
Memula singgah Serendah, makan Nasi lemak..
Kedainya tepi jalan..dekat ngn nasi ayam popular..
Sambalnya sedap..Kalau lewat pergi memang xde r..
Kul 9.30pg nasi lemaknya dah abis..



Dari Serendah kami ke KL Festival..
Jalan-jalan teman adik cari barang hantaran...
Beli lak Sushi King..
Pergh, lama x makan kan..



Kemudian kami ke Ampang Point pula..
Kat sini makan makanan Korea..
Memang best.. First time makan Kimchi..
Aku makan Nasi Goreng Kimchi..
Sedap gak.. cuma terlalu banyak sayur-sayuran..
hahaha.. Den x brape gemor makan sayur..
Tapi memang best r.. Ingatkan pedas sesangat..
Perutku masih boleh terima..



Aku makan nie.. Nasi Goreng Kimchi



Dari Ampang kami ke Jalan TAR..
Makan Nan Cheese..
Pergh.. macam makan pizza..
Cheese nye meleleh..
berbaloi ngn harga..
RM6 - sekeping..
Cuma yang xbest... Nan dia xde kuah..
Kuah ko kena beli asing..
Kuah dal dia Semangkuk RM2..
Boleh makan 3-4 orang..
Memang sedap..



 Nan Kosong

 Nan Cheese


 Macam Makan Pizza.. Tengok cheese dia tu..



Tuesday, November 4, 2014

Novel Fixi - Ngeri oleh Gina Yap Lai Yoong

Assalamualaikum..

Meh nak cita pasal novel Fixi ni..
Tajuk dia memang unik, 1 perkataan jer..
Ringkas dan Padat..

Masa memula aku baca Ngeri nie, aku x sangka la yang ianya akan se ngeri tajuknya..
Seriously kalo ko xle nak tahan, janganlah cuba-cuba nak baca.. Sebab bila ko dah start baca, ko memang xleh nak stop.. Cerita pasal pembunuhan dan ko xkan sangka siapa sebenarnya yg jadi pembunuh.. Seriously cite nie memang ngeri.. Endingnya pun sangat Ngeri..


Monday, November 3, 2014

Resepi Ringkas - Daging Goreng Hitam

Assalamualaikum...

Meh cite pasal makan lak..
Hari tu saja-saja lah test.. x sangka lak menjadi..
Senang sangat-sangat..

Bahan-bahannya:-
Daging Sekilo
1 biji bawang holland dipotong dadu.
1 Biji cili benggala di potong dadu
Cili padi 6 tangkai
Minyak untuk menumis
Sedikit kicap untuk bagi gelap
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-
Memula hiris daging dan bersihkan.
Perap dengan serbuk kunyit, garam, serbuk lada hitam dan putih, dan juga herba campuran.
Biar dalam sejam dua..
Panaskan minyak, masukkan daging..Goreng hingga daging empuk,
Kemudian masukkan bawang, lada benggala dan cili padi.
Kacau hingga sebati dan masukkan kicap untuk menggelapkannya..
Perasakan dgn garam dan gula..

Boleh dihidangkan bersama nasi panas..

Cuti Di Terengganu - Tempat Menarik

Last but not least..
Kita citer pasal tempat-tempat menarik di Terengganu lak..
Hari Kedua kami di Terengganu, En. suami bawa berjalan ke Masjid Kristal..
Menarik tempatnya..

















Lepastu kami ke tempat lain pula..
Tempat shopping keropok kering dan basah..
Dan segala jenis macam makanan la..
Pasar Payang..






Petangnye kita lepak tepi laut sambil naik kereta kuda..
Wah gitu.. Nak naik kuda pun boleh tapi saya x naik sebab pakai skirt kan...
Kang lain lak jadinya...
hehehe... Dekat dengan tempat owg makan Ikan Celup Tepung...





Hari last kami gi Masjid Terapung..
Xbanyak tempat pergi sebab masa singkatkan..






Sunday, November 2, 2014

Cuti di Terengganu - Makan Best (Part 3)

Akhirnya..
Hari yang terakhir..
Day 3..

Pagi-pagi da makan nasi kukus..
Memula Mak nak makan nasi dagang.. Tapi cari punya cari, x jumpa.. so kami makan nasi kukus jer..
Sedap pun sedap.. Lauk pauk nya boleh tahan jugak banyak..
cuma xde gulai itik jer..




Memang menarik..
Sambil gerak nak balik, kami saja singgah gerai2 tepi laut nie..
Yang ini dekat ngn Kuala Ibai, Marang.




Singgah lagi..
Kali nie dekat Pasir Putih, Mechang..
Pergh.. jagung dia mmg best.. Kebetulan tgh ujan rintik masa tu..
lagi r layan... Siap berebut-rebut ngn anak dara dua org tu..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI