Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

Wednesday, January 23, 2013

Melaka Episod 2

09.01.2013

Kami kuar dari Chalet tuh gi jenjalan kat sekitar Melaka lebih kurang kul 11pg.. besalah namanya pun berjalan-jalan so xde lah tergesa-gesa or terkejar-kejar.. MIL pun berubat lepas Asar so dapat r jalan-jalan dulu...

Memula gi Makam Hang Tuah.. Saja nak tengok.. Kebetulan dah dekat sangat dengan chalet tuh, kalau x pergi cam rugi lak.. Yang tuwun just aku ngn Kakak Ipar.. Amani ngn Hubby tunggu dalam Keta... Bayangkan lah kalau kita baring sebelah kubur Hang Tuah tuh, kita nie suku jer dari ketinggian dia.. Pergh.. tinggi betul owg dulu-dulu...

Lepas tuh kami gi Perigi Hang Tuah.. hehehe.. tempatnya dekat jer tapi disebabkan salah jalan berpusing-pusing dibuatnya.. hehehe..

Dari Perigi Hang Tuah kami gi Masjid Selat kat pulau Melaka.. Pulau Melaka nie dah dirasmikan oleh Menteri Melaka pada 12.12.2012... Bangunan sume dah naek tapi belum berpenghuni sangat lagi... Kalau gi raser cam gi Pulau Hantu.. hehehe sebab sunyi jer.. Tapi kat kawasan Masjid tuh ade je owg datang...

Lepas tuh gi makan lak.. Kononnya nak makan asam pedas kaw tapi kedai makan tuh x buka lak.. so gi je lah try kedai lain... Cam hampeh jer.. Xsedap dan x kick.. Raser pun dah boleh tau tukang masak tuh bukan owg melaka.. siap boleh hirup lg kuah nye.. Xpedas langsung... Disebabkan makanannye besa2 jer xde lah aku amik gmbar kedai tuh or makanan yang kami makan.. hehehe...

Lepas tuh kami gi Chalet balik sebab nak pulangkan kunci Chalet.. Kul 2 nak check out kan..

Settle hal kunci kami gi balik Bandar Hilir coz Hubby nak naek Beca.. hehehe... Naseb baek lah Kakak Ipar ada, dia tolong pegangkan Amani sementara kami naek beca.. Amani takut ngn beca.. hehehe...
Raser cam tengah honeymoon lak, berdua-duaan sambil bersia-siar sekitar Bandar Hilir.. hehehe... Sweet sangat... Tapi aku kesian gak kat abg yg bawak beca tuh.. Yellah kowang  bayangkanlah aku yg ngandung nie ngn hubby ku yg agak besar dan tinggi.. hehehe.. Berpeluh-peluh gak lah dia mengayuh.. Memula gi kat area bangunan merah.. pastuh gi A Famosa kemudian patah balik kat kapal besar tuh.. RM25.00.. best r..

Sampai kat depan kapal tu MIL ngn FIL nak gi berubat, so kami stay jer kat area situ coz hubby ajak naek River Cruise.. Masa tuh awal lagi.. hehehe so kami kenalah menunggu coz River Cruise start kul 5petang.. So Hubby ngn Amani lepak makan Aiskrim dulu.. hehehe... Kul 5 tepat kami pun naik River Cruise dan menyusuri Sungai atau terusan di bandar Melaka.. 45 minit tempoh masanya.. Demi Allah xmoh dah naek lg pasnie.. pergh... xlalu airnye busuk dan memercik ke kite.. Amani memula excited r pastu die boring.. hehehe...

Lepas tuwun dari kapal kami terus gerak balik.. Maser tuh dah kul 6 petang.. Esok keje.. Melaka maser tuh dah gelap gulita, mendung.. Sampey Ayer Keroh hujan lebat... Masuk Highway pun hujan gak sampeylah Negeri Sembilan, barulah hujan reda.. Singgah sekejap kat Hentian Sebelah Ayer Keroh, Hubby mandi.. pastu singgah kat Pedas/Linggi isi minyak dan terus gerak balik... Jumpa jap MIL ngn FIL kat RnR Seremban..

Hantar kakak ipar kat Shah Alam lebih kurang kul 8.30 mlm.. pastuh singgah solat jap kat hentian rehat Sg. Buloh dan gerak balik.. Sampey umah lebih kurang kul 10.30mlm.. Pergh.. penat giler tapi best r..

Layan gambar lak...


Makam Hang Tuah dan Perigi Hang Tuah

Masjid Selat Melaka (Pulau Melaka)

Pemandangan Sekitar A Famosa

Sementara Menanti untuk menaiki River Cruise



Pemandangan Sepanjang Cruising..

Tuesday, January 22, 2013

Melaka Episod 1

08-09.01.2013

Aku gi melaka ngn Hubby, Amani dan Kakak Ipar.. Tujuannya nak tgk MIL coz dia berubat ka Melaka, my hubby wisau.. Kebetulan 9.1.2013 tuh pengasuh anak xde so kami decided amik cuti n gi jap Melaka..

Kami gerak dar PSAS je dah kul 6 suku... Sampey Shah Alam lebih kurang kul 7 lebih, amik Kakak Ipar terus gerak gi Dengkil makan.. Lepastuh baru gerak gi Melaka.. Dekat kul 10.30 mlm gak baru sampey Melaka.. Nasib baik dah pesan siap2 FIL amikkan chalet untk bermalam..

Not bad lah tempat yg FIL duduk tuh.. betul-betul tepi laut... Dekat Pantai klebang.. Nama tempat tuh Lereh River Resort Chalet, Pantai Klebang, Melaka... Dekat jalan masuk ke chalet tuh ade Restoran Ikan Bakar... Memang layan r.. Tapi kami x sempat try pun sebab Sampey pun dah lewat esoknye kul 2 dah check out... hehehe.. mane sempat nak cuba..

Kawasan persekitaran dia memang menarik r.. Sejuk jer sebab tepi laut kan dan tempat bot turunkan ikan.. pergh... ade lak pangkin utk lepak2 kena air laut... Ada taman permainan untuk bebudak main... Kawasan laman dia memang lapang r untuk parking keta dan juga untuk bebudak berlari-lari...

Kalau nak sarapan pagi, makan tengah hari or makan malam senang jer sebab kuar jer dari kawan chalet tuh banyak restoran dan gerai makan.. Semuanya dekat-dekat belaka.. X jauh dar Chalet tuh ade kedai makan jual sarapan pagi yg memang best.. Nasi Lemak Sambal Sotong.. memang layan...

Chalet tuh ade yg ada aircond dan ada yang berkipas..

Chalet Aircond - RM80.00 (Deposit RM20.00)
Chalet Kipas - RM55.00 (Deposit RM10.00)
Chalet Berkembar (Sebelah Aircond, Sebelah Kipas) - RM135.00 (Yang nie eden xtahu depositnya berape..)

Kalau dari Bandar Melaka or Bandar Hilir lebih kurang dalam 20 ke 30 minit jer.. tambah-tambah sekarang jalan dah rentas laut.. huhuhu... Melaka dah jadi cam Singapore... Bertambak-tambak..

Layan gambar kat bawah nie ye...

Lereh River Resort Chalet
06-3154702 / 0166637033

Suasana Dalam Bilik RM80.00

Ada Taman Permainan, Boleh lepak-lepak tengok owg tuwun ke laut...

Monday, January 21, 2013

Coconut Shake Pantai Klebang, Melaka

9.1.2013

Aku gi Jenjalan di Melaka.. Puas r walaupun penat.. hehehe... maser jenjalan tuh aku terjumpa Gerai Coconut Shake pantai Klebang yang popular tuh... Popular ker?? Seriously popular... Kalo x caye ce search kat google.. mesti banyak blog yang review pasal Coconut Shake nie...

Kebetulan hari nie hari berkerja so xde lah kami beratur lama-lama.. Kalo gi time weekand memang nangis r tengok owg beratur sepanjang-panjangnya.. hehehe... Gerai dia ada dua... Kalau nak tapau aka Bungkus bawak balik just beli kat tepi jalan. Kalau nak minum dan lepak-lepak kena masuk ke dalam seket dia ade gerai lain.. Kat gerai nie ada banyak lah pilihan selain coconut shake. Tapi kami x pergi gerai dia pun.. Just lalu jer, nak tengok camne.. Walaupun hari biasa, ramai gak orang..

Pada aku, coconut shake dia memang sedap.. raser kelapa dan ais krim vanila nye.. Pergh kalo minum waktu tengah hari memang boleh sejuk r.. Cekap betul budak tuh buat.. Sekejap jer dah pendek line.. hehehe...


Sunday, January 20, 2013

Pokok-pokok ku..

Sebelum nie kan aku ada pos pasal pokok-pokok aku dikirai-kirai dan dijahanamkan... kalau sape2 yang xtahu boleh klik sini .. Sedih tau maser tengok pokok yang cantik membesar jahanam dikerjakan bebudak..

Sekarang nie bebudak tuh dah pindah so aku pun memanam lah semula.. Tujuannya bukan ape.. senang nak memasak.. bahan nye ade jer depan rumah.. Tinggal petik jer.. Yang dah ade Pokok Kari, Kunyit dan Limau purut.. Serai cam susah jer nak idup dalam pasu.. hehehe...

Alhamdulillah, pokok Kunyit aku masih hidup lagi walaupun sebelum nie cam dah lunyai gile.. Siap ade pokok pegaga lagi kat bawah dia.. Pokok kari dah xle diselamatkan.. So aku beli jer anak pokok kari lain.. Sekarang nie alhamdulillah dah naik balik.. Pokok Limau Purut pun aku beli baru...

Lepas nie nak try beli anak pokok limau Kasturi lak.. hehehe.. InsyaAllah, kita tambah sikit-sikit...

Bawah nie gambar-gambarnya..

Dari kiri... Lunyai dirosakkan, Kemudian Bercambah semula setelah diletakkan di opis Hubby, dan akhir makin cantik setelah di bawa balik kerumah semula...

Tuesday, January 15, 2013

Nur Amaniku Beraksi

Amaniku yang chomey semakin pandey beraksi di depan kamera.. hehehe... pantang nampak kamera dia pun mulalah... Alololo... Amani.. Amani...

Sambil pegang tab sambil tunjuk peace.. hehehe...




Thursday, January 10, 2013

Terukir Di Bintang Versi Aizat

Walaupun demam AJL dah berlalu tapi aku pasti demam Aizat masih lagi belum kebah.. hehehe.. Aku x demam cuma aku suka tengok gaya dia masa penyampaian lagu Yuna tuh..

Seriously aku sangat suka gaya Aizat menyanyikan semula lagu Yuna nie.. Sangat-sangat Chomey dan Sangat-sangat Macho.. Even En. Hubby pun suka..  Dia kata Aizat nampak cam Player (Kasanova).. Pastu En. hubby tanya, misai Aizat tuh betul ke palsu??.. hehehe.. lawak jer.. Sudah semestinya lah misai betul..

Aizat nampak lain bila dia pakai camtuh.. Pastu untuk pertama kalinya dia menyanyi tanpa bermain gitar.. Bila dah dengar Aizat nyanyi lagu nie raser suke sangat.. hehehe.. Walaupun sebelum nie memang suka lagu nie tapi bila dengar Aizat nyanyi jatuh suka kali kedua lak.. hehehe...

Aizat berjaya membawa lagu nie dengan caranya yang tersendiri.. hilang langsung bayang Yuna.. hehehe.. Memang sangat klasik bila aizat yang menyanyikan lagu ini...

Layan jer..

video

Saturday, January 5, 2013

Pokok Mulberry

Akhirnya.. berjaya gak memiliki sendiri pokok Mulberry.. Xyah cari jauh2 pun.. Dekat depan Poli memang ade Nursery yang jual macam2 jenis pokok.. Tadi pagi baru tergerak hati nak singgah dan nasib baik anak pokoknya masih ade.. Itupun hampir2 di ambil orang.. Hahaha... Bolehlah ada akak sorang nie tetibe berminat jugak nak pokok Mulberry tuh.. Sabo jellah.. Dahlah dia sendiri xtahu tu pokok apa alih-alih dia pun nak juga.. Nasib baik ade 2 anak pokok.. Disebabkan i yang tanya dulu, haruslah i yang berhak memilih anak pokok yang cantik.. hehehe...

Anak pokok yang i pilih tuh siap ada buah lagi.. Masuk pokok Mulberry nie i dah ada 5 tanaman hiasan.. 2 jenis kaktus.. 1 jenis berry dan 3 jenis pokok yang digunakan untuk memasak.. hehehe.. Gaji nanti i nak cari pokok lagi.. sejuk seket umah...

Pokok Mulberry nie i letak kat beranda umah.. hohoho.. xle letak kat ruang luar.. bahaya.. bahaya.. sebab pokok nie berbuah kan.. nanti xsempat i raser ade owg lain dah kekah dulu.. hehehe...

Gambar yang ujung tu buah dia.. Belum masak lagi tuh...

Thursday, January 3, 2013

Mulberry



Kasih suka sangat ngn buah nie.. Kalo dia betul2 masak memang manis.. tapi kalo xbrape masak masam ya amat.. susah gak nak cari pokok nie.. ingat nak tanam kat umah.. hehehe..


Bentuk pokoknya dan juga buahnya... Nie yang kalo tanam kat Malaysia... 
Yang warna gelap tu yg manis...

Makcik Kasih kat Meru memang ada tanam pokok nie tapi dah mati.. Yang tinggal kat kebun dia jer... Kalau gi umah Makcik memang selalulah merembat buah nie masa pokoknya masih sehat...

Kasih ade gak bersiar-siar di Internet mencari maklumat mengenai pokok nie.. Memang pokok nie dari spesis berry gak tapi yang nie boleh tanam kat Malaysia.. buah dia pun cam adik beradik berry yang lain gak.. leh wat muffin.. wat kek.. wat jem.. Just be creative gitu... hehehe...

Yang nie spesis yang sama tapi lain sekit bentuknya...

Nanti kalo Kasih dapat beli pokok nie kasih update gambarnya dekat blog nie ye...
Klik SINI kalo nak tau lebih lanjut mengenai pokok nie.. 

Sumber gambar : Google search

Wednesday, January 2, 2013

Jadual Pembayaran Gaji bagi Tahun 2013

Jabatan akauntan Negara Malaysia dah keluarkan SURAT PEKELILING AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA BILANGAN 4 TAHUN 2012 berserta jadual pembayaran gaji tahun 2013...

Kepada penjawat awam bolehlah merancang perbelanjaan... Jangan terover budget... Yang mana patut disimpan, bolehlah disimpan.. Yang paling penting belanjalah mengikut kemampuan supaya tidak menyusahkan diri sendiri...


Nak lebih detail berserta dengan surat pekeliling bolehlah klik SINI ... 

Duit ASB..

Assalamualaikum.. selamat pagi semua...

Permulaan hari pertama bekerja di tahun 2013... Macam mana hari anda hari ini??? Bermula dengan baik?? Bermula dengan rajin?? Terasa malas nak ke pejabat?? Hehehe.. apa pun semoga hari anda berjalan dengan baik... Kasih masih lagi bersemangat ingin melakukan kerja namun cam dah tinggal separuh jer semangat tuh...

Tadi En.Hubby pergi bank untuk semak dividen ASB... hehehe... Beliau cakap dah macam pesta dah kat bank, orang ramai berpusu-pusu keluarkan duit ASB.. hehehe... meriah sangat... Awal-awal tahun nie perkara yang menarik adalah Dividen ASB... masa nielah nak tgk banyak ke sikit ke... Pastu mulalah mencongak-congak nak bayar tu, nak bayar nie...

Pada orang cam kasih, dividen tuh kami gunakan untuk bayar duit keta setahun, duit roadtax kete dan moto, duit pengasuh anak setahun.. jadi bila tiba masa untuk renew roadtax duitnya dah ada.. Xde lah usik duit gaji.. duit pengasuh ngn keta pun dah siap sedia.. duit gaji tu untuk perkara lain lak.. bila buat camnie rasa ringan sikit perbelanjaan bulanan tambahan tahun nie kami akan menerima ahli baru.. hehehe... bertambah lagi perbelanjaan.. Kalau x buat camnie mau sesak nafas tiap2 bulan...

Ini semua idea En.Hubby tersayang.. Merancang perbelanjaan... sebab tuh merancang kewangan penting pada yang bujang dan sangat penting pada yang dah berkahwin dan memiliki anak... sekarang sume perkara memerlukan duit.. kalo xde perancangan dan penjimatan memang xkan cukuplah duit gaji yang diterima tiap-tiap bulan tuh... Pada yang susah untuk menyimpan, kasih sarankan buatlah loan ASB, sekurang-kurangnya anda akan berdisiplin untuk tidak mengusik sejumlah wang gaji anda pada setiap bulan... Ianya akan jadi satu komitment... setiap awal tahun anda akan dapat pulangan dalam bentuk dividen... masa nie boleh lah keluarkan duit untuk kegunaan seperti Bayaran ansuran kereta ke, ataupun bayar roadtax dan apa2 jua keperluan lain yang perlu...

Sekadar berkongsi melalui pengalaman...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI