Friday, June 22, 2012

Checkup Pep smear

Hari ini nak gi wat checkup Pep smear yang kedua. Sambil-sambil tu nak check upt gak, mane lah tau ada isi.. hehehe... sebab dah lama x period.. Tapi ada orang tegur badan dah susut?? Susut ke??
Kepada semua kaum hawa yang sudah berkahwin dan bersalin, sudahkah anda membuat check up Pep smear?? Percayalah checkup nie x sakit pun. Kejap jer die amik sample. Buatlah untuk langkah-langkah pencegahan.
Tarikh yang sesuai untuk melakukan pemeriksaan ini adalah pada hari ke 12- 14 selepas period kuar. Maksudnya anda kena kira dari hari pertama period. ok?? Jangan lupa ya buat pemeriksaaan. Semoga kita semua akan sentiasa sihat dan berada dalam rahmat Allah.

Sedikit mengenai Pap Smear


Pap smear juga dikenali sebagai ujian papanicolaou. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sedikit tisu dari pangkal serviks kemudian, tisu itu dihantar ke makmal untuk mengesan tisu-tisu yang abnormal dan berpotensi untuk menjadi kanser. Biasanya sel serviks tidak berubah menjadi sel kanser dalam masa semalaman. Sel yang normal akan mengalami beberapa perubahan dalam jangka masa tertentu sebelum menjadi sel kanser.  Pap smear boleh mengesan perubahan pada sel di peringkat awal sebelum ia berubah menjadi sel kanser. Masa yang diambil bagi sel normal untuk menjadi sel kanser adalah di antara 2 hingga 10 tahun. Jadi, sekiranya pap smear dilakukan setiap 3 tahun, peluang untuk mengesan sel-sel yang berpotensi menjadi sel  kanser adalah cerah sebelum ia menjadi kanser serviks. Rawatan di peringkat awal mempunyai peluang yang cerah untuk sembuh. Nak tahu lebih lanjut klik SINI

Wednesday, June 20, 2012

Bufday Nur Amani

Alhamdulillah, anakku Nur Amani genap sudah 2 tahun... syukur..

Ya Allah kau jadikanlah Nur Amani anak yang solehah, Anak yang taat kepada kedua ibu bapa, Anak yang mendengar kata, Anak yang patuh pada agama, Anak yang sentiasa menghormati orang tua, Anak yang berjaya di dunia dan di akhirat.

Ya Allah, kau kurniakanlah kesihatan yang baik kepada Amani, Kau murahkanlah rezeki Nur Amani, Kau panjangkanlah umur nur Amani, Kau berikanlah jodoh yang baik untuk membimbing Nur Amani.

Ya Allah kami berterima kasih padaMu atas zuriat yang bernama Nur Amani.

Amin, amin ya Rabbal alamin..

Friday, June 15, 2012

~Bersatu-padu & Berkerjasama~

Assalamualaikum...

Walaupun kita berlainan pendapat, berbeza cara namun kerana kerja kita bersatu pendapat... Mulai sekarang kita kena saling bantu membantu dan tolong menolong... Jangan biarkan diri kita ditindas lagi..

Sunday, June 10, 2012

Kreativiti Suamiku part 2

Suamiku menjahit lagi... hehehe...
Inilah hasilnya....
Kali nie die jahit langsir baru dan kain untuk hias pelamin Majlis Perkahwinan Adik die yang bongsu...
Tema warna maroon gitu... Cari kain kat Nagoya Shah Alam.. Jauhkan.. hehehe...

Bilik tido Pengantin.. Tirai belakang tu dia jahit... Sarung Bantal mak die jahit..

Langsir pintu bilik, Sliding door dan Pintu Dapur...

Hiasan pelamin hasil kreativiti my hubby dan adik die.. Pengantin hias sendiri.. hehehe..

Jalan-jalan cari Makan Part 3

Hohoho... Jalan-jalan cari makan lagi...


Nak makan western food?? Ce r try gi sini... Nama kedai nie HR Steak House... Kedai nie letaknye kat lorong Masjid Kg. Baru... Bersebelahan dengan Kedai Tomyam 3000... Tapi setakat yang aku gi nie, Kedai Hr Steak house nie xde letak pun nama kedai die kat depat kedai.. So kena pandeylah cari ye... Kedainye bangunan 3 ke 4 tingkat camtu... atas umah bawah kedai makan... aku makan Mix Combo(Udang+Daging Lembu+daging Kambing+Daging Ayam+Kentang Lneyek+Jagung+ROti) = RM14.00. Hubby lak makan Chicken Combo(Udang+Daging Lembu+Daging Ayam+Kentang Lneyek+Jagung+ROti) = RM10.00.
Air kami minum Jus Kiwi New Zealand (xbrape best) RM2.50.. Amani lak makan Mushroom Soup = RM4.00... Yang nie sedap coz Amani makan sampey abis...

.

Ini jer yang sempat aku snap maser Kursus kat PNM aritu... hehehe... Sarapan pagi nasi lemak bersama nescafe... Disediakan oleh Masih Caterer...
Oklah untuk alas perut... (Padahal dah melantak nasi dah kul 8pg.. hehehe)


Kedai makan nie berdepan dengan Hospital Kuala Nerang dekat Pekan Kuala Nerang... hehehe... Best owh tempat makan nie.. kami makan nasi berlauk... Baru RM100 jer... Lebih kurang 21 orang makan... murah r.. sotong besar2 tu... sedap dan murah.. memang pueh hati la makan...


Jalan-jalan di Pekan Rabu... Kat sini yang selalu orang cari dan beli ialah Kuih Karas, Kuih Loyang, Dodol dan macam2 jenis makanan lagi lah ada.. hehehe... telekung, baju2 dan barang2 hantaran pun ada... Orang kata laksa kat sini sedap tapi cek x pernah try pun... just shopping makanan jer.. hehehe.. Sebelum2 nie pergi xde la shopping sangat... dah 4 kali pergi.. Kali ini shopping lebih seket coz dah menabung awal2 sblm gi kedah... Siap beli Sekilo kismis... fevret2...


Kedai makan kat lekir.. Best makan kat sini.. coz ikan bakar ngn air asam die mmg power.. perghhh... siap ade cencaluk tu yg x tahan... Sambal belacan die mantap... Ikan yang dia guna fresh2... Ade ulam-ulaman.. lauk2 kampung yang lain.. Harga xpasti la pulak coz my Mother in law yg belanja... Pastu melegakan tekak yang dahaga, kita minum dulu... hehehe... Order r air kelapa.. memang refreshing... pastu dessert le makan Jeli kelapa yang sejuk dan segar...


Muara Ikan Bakar...
Menu yang paling best aku suka, Ketam Masak Cili, Ikan Siakap 3 rasa, Ikan Siakap Stim limau, Sotong goreng tepung dan Kailan Ikan Masin.. Perghh... memang terangkat r.. Aku cukup suka pesan Ketam Masak cili tiap kali datang sini... raser ketam ngn cili tu mmg kick n power.. Pastu nak lagi sedap order Jus Tembikai Laici gelas besar... Perggghhh...


Nama Kedai nie cek xtau.. dah try usha tapi xde.. Kedai nie kat Selangor... dekat ngn Tanjung Malim... hehehe... Kiranya kat sempadan r... Nasi Kerabu die mmg best r... Ayam Berempah die pun power.. Terbaiik... Nasi Lemak die cukup raser...


*psstt... nanti kalo cek dapat alamat penuh kedai2 yang cek dah gi nie cek update ye.. hehehe...jgn marah tau..

Saturday, June 9, 2012

Ice Blended

Assalamualaikum....

Lama dah x update Blog chomey ini.... hari ini saya nak citer pasal Ice Blended... Minuman nie mmg feveret saya... Tambah2 kalo ade bubuh pearl, pergh mmg terangkat r... mantop gitu... hehehe... Saya akan cuba kalo nampak ada rang jual Ice Blended... Setakat nie yang paling sedap kat Tanjung Malim r... hehehe.. Memang the best... Siap leh kumpul mata lagi.. cukup 12 mata dapat satu ice blended free.. dah 3 ke 4 kali aku berjaya tebus kad nie.. hehehe... Loyalty card nie penting untuk tarik pelanggan.


Kat KFC pun ade juga ice blended tapi die panggil Krusher.. konsep die same jer.. hehehe.. cume isi jer berbeza.. Yang aku dah try Blueberry ngn Classic Oreo.. Blueberry xbrape sedap tapi Classic Oreo memang terbaik.. hehehe.. best.. Kalo nak murah korang beli set lunch or dinner or ape2 jer pastu upgrade air gi krusher.. xde r mahal sangat.. Tambah seringgit lebih rasernye...



Pastu aritu masa cuti ade gi Tesco try Ice Blended baru... hehehe... kedai nie dah lama buka tapi baru tu la teringin nak beli.. Tu pun sebab ada orang belanja... Dalam Tesco tu ade dua stall berlainan yang jual Ice Blended... Dua2 x menepati citarasa... hahaha... demand tinggi giler...

Pastu adik ade suggest untuk try Cool Blog, jual ice blended gak... try r beli double topping pergh mmg topping die banyak giler tapi kena caj lain lak toppingnye... RM0.60 untuk topping kalo double jadi r RM1.20... Tapi ice blendednye x best pun... raser cam minum air gula.. memang manis r... hurm...

Kenangan.. 28.5.2012

Peristiwa Kesesakan lalu lintas yang sangat teruk aku alami sepanjang sejarah aku memandu... (Macam dah laam giler jer... )

Pagi tu dahlah xmampu nak buka mata dengan semangat... Kepenatan semalam pun masih x hilang lagi... Bayangkanlah malamnya dekat kul 1 kot baru aku tdo.. settlekan apa2 yang patut... yellah khamis nak balik kg lagi.. so baju2 kena basuh siap2 nak pastikan kering dan belipat semula...

Bangun awal nie.. semangat nak gi Kursus la kononya... Gerak dari PSAS kul 6.15pagi... Sampai kat Lebuhraya Utara Selatan Arah Rawang dalam kul 7 pagi terus stuck... pergh mmg tension r... maser tu r raser nak terkucil... nak terberak... lapar... serious stuck dalam jem yang x gerak langsung... siap ade owg kuar dari kenderaan dan bersantai-santai kat divider jalan... bayangkan...

Pastu dalam tension menanti tetibe ade satu mamat nie kuar dari kereta dengan kelam kabut dan terus gi kat semak... hahaha... ce teka die buat ape???? kalo xle teka, mmg kesian r... tu lelaki kalo pompuan mau lg teruk jem tu... hehehehe....

Kat bawah nie gambar yang sempat den tangkap untuk tatapan... bayangkan r kul 10 pg baru sampey kat Perpustakaan Negara Malaysia untuk Kursus...


Pengalaman... pengalaman....

*Pssstt... nie link untuk tau cite selanjutnya mengenai eksiden tu ... KLIK SINI..

Friday, June 8, 2012

Menghantar ke Kuala Nerang 26 & 27 Mei 2012

Tajuk gempak kan... Menghantar ape ye??? Agak-agak korang lah ape yang aku hantar ye??? teka jangan x teka... hehehe... yang sebonarnye eden gi ngantar adek ipar den kawin... ngn orang Kuala Nerang, Kedah... Adik suami ku yang bongsu bertemu jodoh... Nikah ari sabtu (26.5.2012)... Bersandingnya (27.5.2012).. Tema kaler nikah Kuning hijau... manakala bersanding lak oren putih... pergh... memang chomey r... hehehe...

Hari Pertama

Bertolak dari Stewan kul 8pg camtu... aku dah standby Nestle Fitnesse (Honey & Almond) satu balang... Standby makanan tu... teman kan suke lapo tetibe... xnk menyusahkan En.Hubby, standby siap2... hehehe... Perjalanan jauh... Hentian RnR bukannya banyak... Jenuh lak En. Hubby nak mencari makanan nanti...

Hentian pertama yang kami singgah kat Gunung semanggol untuk makan dan tgu 2 buah kereta lagi... Konvoy semuanya 6 buah kereta... Berenti makan dulu.. sambil relaks2 kan kaki...

Pastu singgah jap kat Gurun... meredakan kepenatan sambil makan KFC sponsor by Mak Lang Ipoh... pergh... layan... hehehe...

Sudahnya sampey kat kedah kat kul 3 petang... hehehe... lepak2 sambil menyiapkan pengantin... solat siap2... pastu get ready untuk Majlis Akad nikah kat Masjid berdekatan ngn umah Pengantin Pompuan...

Settle akad nikah keluarga kami dijamu ngn Laksa Belut, Roti Jala kuah kari, Tapai pulut, Buah tembikai dan air sirap... pergh... makan lagi... hehehe...

Malamnya lak kami dijamu makan lagi sambil pengantin disandingkan... hehehe... tema malamnya warna coklat gold2 seket kot... hehehe... Maaflah makcik rabun warna... hahahaha...










Hari Kedua...

Pepagi dah kuar gi sarapan n bershopping di pekan rabu... pergh... shopping x hingat memasing... cek beli telekung sepasang(sponsor by En.Hubby), pastu kismis sekilo (untuk kami sekeluarga... hehehe), kuih loyang, kuih karas dan dodol(Fevret Hubby n Amani)..

Pastu balik terus siap2 n kemas barang2... lepas majlis bersanding kami nak terus balik... Esok paginya aku nak drive ke KL untuk kursus...

Memang meriah r Majlis umah pompuan... siap ade persembahan silat lagi tu... makanan memang terbaek r.. Hidangan pengantin sume keluarga belah lelaki dapat... pergh layanan First Class tu...



Thursday, June 7, 2012

Secret Garden

Assalamualaikum..
Hohoho.... arinie nak cite pasal drama korea yg dah berminggu-minggu maen kat 8TV.... Drama nie mmg sempoi... hehehe... Watak hero sangat kaya... sombong... berlagak dan terlalu berpegang pada logik... Tapi kira ok r... xde r cliche cam cite drama yang lenlain tu... sebab apa den kate x cliche... coz si kaya tu bagi tau fakta sebenarnya kalo mereka couple belum tentu mereka akan berkahwin... tapi still si kaya tu kejar gak si miskin tu.. siap warning lelaki2 lain yg minat si miskin untuk x ganggu si miskin... cite die menarik dan membikin hati geram ye r... si kaya tu keje nya nak menyakitkan hati si miskin jer...

* tapi Sha x follow pun hari-hari... just tengok biler ade maser jer... hahahaha... Tapi boleh fahamlah sebab nanti-nati mesti citer nie main lagi.. Kalau x kat 8TV mesti kat NTV7 ataupun TV9.


Plot

Kim Joo-Won (Hyun-Bin) is from a wealthy family, smart and good looking. He runs the luxurious Roel Department store, which his family owns. Oska (Yoon Sang-Hyun) is a popular singer around Asia, but he doesn't have musical talent. He is also a womanizer. Joo-Won and Oska are also cousins and highly competitive towards each other.
On a request by Oska, Joo-Won goes to pick up actress Park Chae-Rin from a shooting set. Joo-Won mistakes stunt woman Gil Ra-Im (Ha Ji-Won) for Park Chae-Rin and takes stunt woman Ra-Im to a hotel. Oska made the request in an attempt to prevent Park Chae-Rin from revealing their relationship to the press. At the hotel, Joo-Won discovers that the woman he picked is not actress Park Chae-Rim but a stunt woman. During this time, Joo-Won starts to experience strong feelings for the feisty stunt woman, even though she isn't his type. Joo-Won tried getting Ra-Im out of his mind for Ra-Im does not own a high status life nor is even rich. Nevertheless, Joo-Won can't stop thinking about Ra-Im.
Later, Joo-Won sneaks into an action school to watch Ra-Im. Meanwhile, Ra-Im tries her best to ignore Joo-Won because she knows Joo-Wan belongs to another higher social level compared to her. Nevertheless, Ra-Im can't help her blooming feelings towards Joo-Won.
Yeun-Sul (Kim Sa-Rang) and Oska are ex-lovers, but they can't seem to forget each other. Because Yeun-Sul had a high-living status, she was arranged to attend a blind date with Joo-Won. Even though Joo-Wan made it clear that he doesn't have interest in her, Yeun-Sul keeps pursuing Joo-Won. Yeun-Sul knows Joo-Wan is Oska's cousin and wants to use him to get under Oska's skin. Yeun-Sul then manages to become the director for Oska's next music video, which is scheduled to be shot on Jeju Island.
Meanwhile, stunt woman Ra-Im is a fan of Oska's music and wins a contest to go to Jeju Island with Oska himself. Ra-Im also wanted to take part in Oska's music video. Joo-Won learns that Ra-Im won the contest to spend time with Oska and decides to follow them to Jeju Island.
On Jeju Island, the main participants all gather. While they were mountain biking, Ra-Im gets separated from Joo-Won and Oska. Joo-Won searched frantically to find Ra-Im. Eventually, Joo-Won was able to find Ra-Im but ended up stranded in a mysterious restaurant in the middle of the woods called 'Secret Garden'. Even more mysteriously, the owner of 'Secret Garden' seems to know both Joo-Won and Ra-Lim very well. The owner presented two bottles of homemade floral wine to Joo-Won and Ra-Im. They manage to find their way back to the hotel before night and went their separate ways. At night, neither Joo-Won nor Ra-Im find themselves able to sleep and each takes this time to clear their mind while drinking their individual gifted wine. A twist of intrigue takes place in the plot when both Ra-Im and Joo-Won wake up in the morning to find that their souls have switched to the other's body!
Kredit : AsianWiki

Novel lagi : Dear Yayah & Cinta Tiga Suku

Hohoho..... novel lagi.... Moh le kita membaca... baca jangan x baca... hehehe...

Update terbaru.... Baru je selesai baca dua novel nie dalam tempoh kurang lebih sebulan... Biaselah dah kawin banyak lagi perkara yang perlu dibuat selain membaca novel.. hehehe....

 

Dear Yayah the Series (Keluaran khas Popular Book Store)
Karya : Farihah Iskandar

Sipnosis : Alam remaja memang indah. Tak lengkaplah dunia remaja kalau tiada kawan-kawan, surat dan yang paling penting...Diari (biasalah budak perempuan).

Elemen-elemen penting dalam hidupku:
Yayah - Diari kesayangan
Suria - Bestfriend merangkap roommate. Minat kat Khairi (jejaka idaman Malaya katanya tapi mamat tu tak tahu pun Suria minat kat dia )
Hazman - Bestfriend juga. Selalu bagi surat kat aku sebab kawan senyap-senyap. Malu pulak nak cerita.
IK - Mamat misteri yang selalu bagi kad yang cute-cute kat Suria (Jealous betul!)

Ulasan : Novel nie novel remaja... memang seronok membacanya... Raser cam kembali remaja lak.. teringat zaman belajar... hehehe... Menarik untuk dibaca oleh remaja penuh dengan nasihat dan panduan... Parents yang nak tahu mengenai attitude remaja pun sesuai baca novel nie... membantu mengenali karekter dan perangai remaja zaman sekarang yang sangat jauh berbeza dengan remaja zaman saya dulu....

Cinta Tiga Suku
Karya : Herna Diana

Sipnosis :
‘SKETSA Perang' di pertengahan jalan menjadi detik pertemuan pertama antara Minah Sewel dan Mamat Tiga Suku. Sejak itu, pertemuan demi pertemuan tercipta. Anehnya, setiap pertemuan dihiasi insiden perlanggaran.

Iman - gadis comel yang nakal dan berperwatakan kasar atas dasar mahu melindungi diri lantaran pengalaman masa silam. Kehilangan abah tersayang menjadikan dia sebatang kara. Kebencian si ibu tiri menambah lara hidupnya lantas dia membawa diri ke kota. Kehadiran Suhaila dan Razif secara tidak dirancang membolehkan dia menumpang kasih dan sayang.

Arie - pertemuannya dengan Iman menghadirkan seorang musuh dalam hidupnya. Si Minah Sewel! Sikap kasar dan mulut celopar gadis itu menimbulkan kejengkelan di hatinya. Tidak seperti kekasihnya yang manja dan pandai menggoda.

Iman dan Arie tidak sehaluan. Seorang ke simpang kiri, seorang lagi ke selekoh kanan. Tetapi, haluan berbeza itu membawa mereka ke satu jalan lurus bernama keserasian. Namun tiada seorang pun menduga lorong yang sedang mereka lalui itu rupa-rupanya penuh dengan onak dan duri.

Ulasan : Pergh... memang best r novel nie.. superb beb.... boleh buat kita rase geram... kelakar.. sedih... Lawak jer bila bacanye... Satu minah sewel satu lagi mamat tiga suku.... hahaha... Pada aku yang nak santai minda mmg aku suka r baca... tapi pada orang lain aku x pasti r... Iman karekter yang chomey.. Menepati citarasa hati yang ingin bersantai...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI