Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Wednesday, May 16, 2012

Meminjam... Berhutang

10.02pm (15.5.2012)

Tengah menonton cerita melayu kat TV9 (Dekat dihati)... Tajuknya Hilangnya Doa Seorang Ibu.... bukan nak cite pasal cite nie tapi nak cite pasal isi kandungan cite ni...
Kalau dah takdir... Kenapa kita suka menyalahkan takdir??? Sedangkan kalau kita x berusaha mengubah takdir kita macam mana perjalanan hidup kita tu nak berubah... Kenapa kita x berusaha untuk merancang?? Walaupun setiap yang berlaku itu datangnya dari Allah namun kita seharusnya mencuba... Betul x...
Kalau dah tahu nak berumah tangga, beristeri dan beranak pinak... Rancanglah perbelanjaan keluarga kita... Jangan biasakan dengan meminjam dan berhutang... Sampai bila?? Berusaha supaya kita dapat menyimpan walaupun sedikit... Sebab kita x tahu bila Ujian Allah itu akan datang menjenguk...

Ini tidak, asal perlukan duit jer, pinjam... berhutang... Asal nak pakai duit jer mulalah cari tempat untuk meminjam... Tu yg sampai berhutang dekat tempat yang x sepatutnya... Menyusahakan diri saja xpe, ini sampai menyusahkan keluarga... dihina dan di keji... sedangkan punca masalah datang dari diri sendiri... Siapa kata orang yang x belajar tinggi x boleh berjaya??? Siapa kata hanya mereka yang kuar Universiti jer boleh berjaya??? Kita adalah siapa yang kita tentukan untuk jadi...

Jangan biarkan kesusahan kita diwarisi anak cucu kita...

Berusahalah seolah-olah kita akan hidup selama-lamanya.... Beribadatlah seolah-olah kita akan mati esok hari... Berusaha... Berusaha... Berusaha... kemudian barulah berdoa dan bertawakal... Setiap usaha yang dilakukan dengan bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan hasil andai dilaksanakan seikhlas hati, sejujur-jujurnya kerana Allah....

Namun sekiranya kita sudah berjaya dan berada di puncak janganlah kita menghina dan merendah-rendahkan orang lain... Sebab x selamanya kita diatas.....

*Peringatan kepada diri sendiri...

Majlis Sukan Politeknik (Episod 2)

11.05.2012

Hohoho... Macam cerita bersiri lak ada episod2 gitu... hehehe... Jangan marah ye.. Ini kita nak sambung cite kite pasal MSP (Majlis Sukan Politeknik) yang berlangsung di PSAS tempat kita kerja..
Nak dijadikan cite aku kena jaga perlawanan tennis... hangin jer... yang lenlain sume dah settle tinggal beregu perempuan je... punyalah lama diowang berlawan just nak tentukan tempat ketiga n keempat... Sabo jellah... kalo hari besa xde la runsing sangat, tp sebab ari tu ari jumaat kan... Tukang bg maddle nye orang lelaki tu yg bengang tu... Sudahnye bg hadiah kul 12.55pm.. Settle majlis kul 1.10pm... Nak panggil berkumpul untuk terima hadiah pun seksa....
Acara Malam start kul 8.30pm tapi kami dah ade tercongok kat blkg pentas kul 7.45pm... pergh nak menunggu tibanya saat memberi piala sikit punya lama... Masa bagi sekejap jer.. hahahaha... Alhamdulillah segalanya berjalan lancar...
Hohoho.... ade guest artis tu... nak tau sape??? ce teka... hehehe... Akim AF... kebetulan adiknye ade belajar kat sini dan dia dah tersingkir dari rancangan MANIA tu yang le jemput die datang sini... Putih la jugak orangnye... tapi bila tgk dalam gambar besa jer... Adik die lg tinggi dari dia.. hahahaha....



Monday, May 14, 2012

Kerja

Khamis 12.01pm

Korang bayangkanlah ye... Kerja hakiki dah memang sedia berlambak-lambak (aku relax jer...walaupun banyak kerja) hehehe... Dahtu nak kena buat lak kerja orang lain.. Xke itu menimbulkan kemarahan... Tapi bila aku fikir-fikir balik, kalau aku tunggu dia yang buat memang aku dan rakan-rakan yang lain akan lebih sakit hati.. Kenapa??? Sebab dia tidak akan buat dan kalau dia buat pun dia akan ambil masa yang sangat lama.. Yellah hari ini datang keja, esok cuti.. Datang pagi petang hilang... So camne dia nak siapkan kerja dia.. Ce cite seket.. Maka dengan itu kami telah sepakat akan berkongsi melakukan kerja dia bersama-sama tanpa melibatkan dia.. Dia nak datang kerja ke nak cuti ke kami dah x kesah dan x peduli.. muahahaha <gelak jahat dan bahgia>

Lagipun ini sebagai bonus mark untuk aku cover balik mane-mane kerja aku yang terkurang dan x sempurna.. Orang kata kita tidak mungkin mampu berkerja selama 8 jam tanpa mengulat atau culas.. hehehe.. Barulah berkat gaji yang diterima ye x...

Sebagai peringatan kepada aku dan juga kawan-kawan... Lakukanlah kerja kerana Allah supaya berkat hasil yang kita dapat... Amalkanlah sifat tidak berkira supaya senang kerja kita dan juga kawan-kawan kita...

*Sekadar berkongsi..

Sunday, May 13, 2012

Selamat Hari Ibu

13 Mei 2012

Selamat Hari ibu buat semua wanita yang sudah menjadi ibu dan bakal menjadi ibu... Ada orang panggil Ibu, ada yang panggil Emak, Mama, Umi, Mummy, Mom dan apa sahaja bahasa yang ade di dunia ini.. Semoga kita akan menunaikan tanggungjawab kita kepada anak-anak kita dengan sebaik-baiknya.. Sesungguhnya pengorbanan seorang ibu itu tidak ternilai harganya...

Raikanlah hari ini dengan keluarga... Bergumbiralah sambil mensyukuri nikmat yang dimiliki... Hargailah Ibu kita, kerana tanpa mereka siapalah kita... Betapa besar pengorbanan mereka kepada kita...

SELAMAT HARI IBU

Thursday, May 10, 2012

Hohoho... Novel lagi..

Assalamualaikum semua....

Tengah buat ape tu??? Sedang menonton Mahabbah ke?? hehehe... Sha ingin berkongsi dengan anda semua mengenai buku yang Sha baru saja habis baca...Tajuknya Aku Mahu (koleksi tiga buku terbaik siri "Aku Mahu") Karya Ain Maisarah yang sangat chomel.. terasa kembali muda... hehehe...

Macam biasalah, novel ini bukan kepunyaan Kasih tapi adik kasih yang x brape nak chomel.. hehehe.... Dia beli buku nie maser dapat Voucher RM200 tu... yellah kawan tgh praktikal nak beli buku ape kalo x novel n alat tulis... ye x... so dpaatlah kakaknye tumpang membaca...

So far novel ini mmg ringkas, padat, menari dan terbaik... Kasih suka sangat sebab dekat dengan jiwa... Gambaran pertama yang kasih boleh bagi mengenai buku ini adalah CHOMEL.. hehehe.. kenapa?? Suka hati kasih lah... boleh gitu... Jangan marah ye kengkawan... Buku ini mengingatkan kasih tentang zaman persekolahan yang dah begitu lama kasih tinggalkan... Membawa kembali memori dan detik2 manis semasa remaja...

Kepada yang ingin bersantai dan merehatkan minda novel ini sangat sesuai... Untuk remaja yang baru nak menempuh kemahuan2 seperti di novel ini sangat sesuai anda membaca novel ini...

Kat bawah nie kasih sertakan sekali sipnosis novel ini...

Aku Mahu... PopularMengisahkan dua orang pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Sri Bangsar yang cemerlang dalam pelajaran tetapi tidak dikenali di sekolah itu. Bermula daripada rasa tidak puas hati dengan glamor dan populariti yang dikecapi oleh tujuh gadis lain yang menggelar diri mereka The Wannababes, Farah dan Ina bertekad merancang strategi untuk menjadi popular dan diminati. 
Pelbagai insiden berlaku dalam proses untuk meletakkan diri mereka dalam kelompok pelajar glamor. Satu daripadanya bermusuhan dengan The Wannababes.
Akhirnya, Farah dan Ina sedar yang glomar dan popular tidak bererti tanpa pencapaian akademik yang baik. Farah dan Ina kembali menumpukan perhatian kepada pelajaran dan berjaya mengecap popular apabila dinobatkan sebagai pelajar terbaik sekolah mereka.
Aku Mahu... Saiz S -  Mengisahkan pergaduhan yang tercetus antara pelajar yang menggelar diri mereka The Size ‘S’ dengan tiga orang pelajar gemuk dari Kelab Size XL. Edrina, Umi dan Widya adalah pelajar yang cemerlang tetapi bentuk badan yang gemuk membuatkan mereka rendah diri. Apatah lagi, mereka diejek. 
Pergaduhan ini sampai ke pengetahuan pengetua sekolah mereka lalu satu hukuman dilaksanakan. The Size ‘S’ terpaksa bertindak sebagai mentor bagi membantu Kelab Size XL menurunkan berat badan. Akhirnya, mereka berbaik dan menubuhkan The Normal Size.
Aku Mahu... Teman Tapi MesraWidya melancarkan perang dunia ketiga dengan Edrina? Semata-mata kerana Edrina menegur kemerosotan pelajaran Widya. Widya diberi kata dua. Memilih Mr.LobakLobak, si Teman Tapi Mesra atau mementingkan keputusan peperiksaan demi masa depan.
* Oh ya sebelum terlupa... novel ini sebenarnya novel remaja, namun begitu orang dewasa pun boleh je kalau nak baca coz xde pun tulis khas untuk remaja or orang dewasa tidak dibenarkan membaca novel ini... hehehe... relaks kan minda tenang kan hati.. pastu senyum sorang-sorang... hahaha...

Majlis Sukan Politeknik 2012 (Episod 1)

8.5.2012

Bermulalah tugas sebagai AJK Cenderahati untuk MSP 2012.. Memula kena setup dewan untuk acara perasmian... Acara mula kul 8.30mlm.. kul 8.00mlm kasih dah tercongok kat dewan kuliah.. ingatkan paling awal, rupanya dah ade orang lain.. hehehe... Acara yang sepatutnya mula kul 8.30 mlm akhirnya bermula kul 8.45mlm.. tapi xde lah lama sangat... kul 9.40mlm dah settle... selesai satu acara.. tinggal ari jumaat je untuk penutup...
Apa-apa layan dulu gambar ini...




Filem Avenger dan Teater Upin Ipin

5.5.2012

Pukul 7.30pagi kasih dah gerak gi KL.. Kasih gi ngn adik... Hubby ngn Amani x gi... Teater nie boleh bawak budak tapi usia nya mesti 2 thn ke atas... so terpaksalah meninggalkan Amani ngn ayahnya.. Tiket teater nie kasih dah beli dari Disember 2011...

Sampai UniKL, Gombak dalam kul 8.30pagi... Amik BF adik kasih pastu baru gi KLCC untuk tgk wayang... Pergh ingatkan xde tiket tapi mmg dah rezeki dapat gak tgk cite Avengers...


Avengers... Memang best.. Terbaik... Layan... Mantop... dan sangat-sangat suka.. Grafik cantik... cite yang serius dan penuh lawak jenaka.. hehehe... Yang paling best bila lawak tu datangnya dari karekter yg serius iaitu Ironman.. memang layan r... xpuas rasernye menonton sekali... raser cam nak tengok lagi... nmpk gayanya kena cari dvd nie.. hehehe.. boleh tgk 2,3 kali... hehehe...

kul 2.30petang kami masih lagi di KLCC, solat dulu baru gerak gi Istana Budaya untuk tengok teater Upin Ipin.. yang best bile kami stuck kat depan bangunan TH Selborn.. hahaha... jalan jem tu... kul 3 xsampai lagi kat Istana Budaya.. memang terbaiklah... Sampey-sanpey ingatkan dah xle nak masuk.. Alhamdulillah masih xstart lagi rupanya teater tu...


Seronoklah teater Upin Ipin nie.. cume kedudukan kerusi je x best.. nombor 2 dari pentas.. so terpaksa r mendongak.. sakit tengkuk dibuatnya.. hehehe... karekter yang paling kasih suka ialah karekter mentadak mentadu... chomel je kerekternye.. hehehe... xrugi kasih beli tiket nie.. tapi kalau ade amani mesti lagi best... hohoho... tu r x sempat nak bergambar ngn karakter2 tu.. hehehe... Tapi bila tayangan dah habis macam2 cite lak kua kat paper.. ntahlah.. xtau lah yang mana satu betul dan yang mana satu fakta.. kamu.. kamu.. kamu yang baca, nilaikanlah sendiri... Tapi kasih berharap semoga teater Upin Ipin ini akan dipentaskan masa musim cuti sekolah... Barulah ramai kanak-kanak yang dapat menonton... Nak tau selanjutnya Klik SINI dan SINI.

Pas abis teater ingtkan nak makan Burger Kings tapi malangnya tgh renovate.. huhuhu.. so pergilah makan nasi lemak beratur.. coz nak beli kena beratur dulu.. not badlah patut r ramey orang... pas antar BF adik kasih kami gerak balik lalu Duke n kuar ke Plus.. hahahaha.. kat sini ade peristiwa lucu.. disebabkan kasih jarang memandu malam, kasih sudah tersalah lorong... teramik lorong gi Jalan Duta.. Naseb baeklah kasih ingat kat mane bole U-Turn..  dapat jer masuk Highway singgah lagi.. Kali nie singgah kat Hentian Sg. Buloh.. Nak beli Burger King jugak.. Beli bawak balik..

Satu hari yang memenatkan... seronok namun kurang kegembiraannya coz amani n hubby xde...

*Lambat update coz terlalu busy ngan kerja dan Family.. hehehe... nie baru berkesempatan..

Wednesday, May 9, 2012

Lawatan oleh Pengawas Pusat Sumber Sekolah Menengah Teknik Tunku Ampuan Afzan, Pahang

8.5.2012

Library kami menerima tetamu jauh dari pahang... Adik-adik yang chomel dan aktif... Mereka ini Pengawas Pusat Sumber Sekolah.. Sebelum diorang datang tempat Kasih, diorang pergi Sekolah Menengah Teknik Slim River.. Dalam kul 2ptg baru diorang datang tempat Kasih... Punyalah aktif dan riang ceria... Kasih yang kena bagi taklimat kat diorang coz bos kasih gi meeting luar.. Slide sikit je... banyak sembang ngn diorang... hehehe... walaupun kami berempat je maser tu tapi Alhamdulillah semuanya berjalan lancar... Seronok sangat dapat jawab pertanyaan kanak-kanak riang nie.. hehehe... Lepas taklimat kami bawak diorang pusing satu perpustakaan... kemin seronok lagi diorang turun naik tangga... pusing-pusing dan jenjalan di rak buku...

Pukul 3.40petang barulah mereka bergerak balik... Itupun sempat lagi seorang adik nie buat aksi lompat terbalik untuk kami.. pastu barulah dia balik..

Layan gambar mereka..















Wednesday, May 2, 2012

Raptai & Majlis Pelancaran Lawatan Pendidikan & Misi Bantuan Ke Kemboja 2012

Assalamualaikum...

Sekejap lagi kasih nak pergi Politeknik Metro untuk acara Majlis Pelancaran Lawatan Pendidikan & Misi Ke Kemboja 2012 anjuran PUSPANITA... hehehe... semangat nie... Jarang-jarang melibatkan diri dengan aktiviti besar dan keluar dari Poli... NIe jointpun untuk penambahan markah SKT dan juga semangat tahun baru...

Sambil jalan-jalan cuci mata sambil-sambil mencurahkan bakti yang x seberapa... nak pergi Kemboja memang tidaklah... nak tahu kenapa??? hohoho... sebab kasih allergic naik kapal terbang... sangat penakot dan gayat... hahaha... nanati kasih update ngn gambar ye...

Tidak pernah mengimpikan menjadi ahli puspanita apatah lagi ahli seumur hidup... joint acara apatah lagi.. hehehe... Akhirnya terjebak juga... Joint aktiviti dengan izin ketua jabatan... Kalau sebelum nie hanya memerhati rakan-rakan yang lain mengikuti acara Puspanita, nah sekarang giliran kasih lak.. hehehe.. Tugas sampingan untuk markah SKT... seronok jugak menambah pengalaman...

2.5.2012

Hari pertama kat sini, aku lunch McD.. hehehe... balas dendam.. coz memula tuan rumah kate ade mkn tengah hari.. so semangat r wat keje... alih2.. just bg minum petang jer... huhuhu... Naseb baek la McD dekat... bila gi McD, tgk tgh promosi menu baru... try r... Disebabkan lapar abis sume i makan... kalo x tu mesti kentang x abis..



3.5.2012

Hari Pelancaran Lawatan Pendidikan & Misi Kemboja 2012... Bermula dengan sangat banyak masalah... Biasalah bila kita terlibat bukan dengan rakan-rakan setugas kita. Dengan raptai yang bermula lambat.. Tapi Alhamdulillah majlis berjalan lancar.

Dibawah nie ade gambar, mohle kita nengok2 sekitar majlis dan juga sebelum majlis...





Menunggu untuk raptai penuh

Jemput makan...

Sempat lagi bergambar.. hehehe..

Nie testing gimik...

Pelancaran..


Setelah penat menjalankan tugas.. kita bergambar lagi...

1st Contest by Akma , Wany & Mira


Assalamualaikum... selamat pagi semua...

Baru berkesempatan nak buka blog... buka2, kasih dah kena tagged untuk contest "Blog Saya Simple Tapi Comel"... hehehe... raser-rasernye blog kasih nie ade kriteria kot... hehehe... so kasih pun joint... manelah tau ade peluang nak menang... kasih di tagged oleh Aquagugurl.. thanks Aquagugurl...

So sekarang saya nak tagged kawan-kawan saya yang chomey untuk joint contest ini... En.Jagung , ary_lee dan keli menari..

Sape-sape nak joint silalah click gambar dibawah ini..


Jom kita tengok hadiah-hadiah yang ditawarkan...
Hadiah
Tempat Pertama
- Shawl 
- Inner
- Brooch
- Lens
Tempat Kedua
- Shawl
-Lens
Tempat Ketiga
- Lens 
- Header
Saguhati
5x review blog

mohle joint ramey-ramey..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI