Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Wednesday, October 12, 2011

Betapa terkilannya raser hati.

Assalamualaikum...

Maaflah, dah agak lame x membuat catitan disini... hari nie tetibe raser sebak n terguris yang amat sangat... walaupun perkara nie dah lame berlalu tapi malangnya ade sesuatu yg telah mencuit kembali luka yg tinggal parut ni... bertungkus lumus membuat kerja.. mengikut semua arahan.. sesekali melencong tu adalah perkara biase tp hanya kerana perkara yang sangat kecik semua yg telah dilakukan dilupakan... malang sungguh nasib... ya betul kerja ku ini kerana Allah tetapi kerja ini juga membuka peluang untuk aku memenuhi impian aku tetapi hanya kerana kesalahan kecil tu semua peluang tertutup buatku untuk mencapai impian.. bukan aku mengharapkan pujian cukuplah sekadar diadili dengan adil bukan nya dengan perasaan geram dan raser x puas hati... kenapa tidak dinilai mengapakah perkara itu menjadi sperti itu.. kenapa menjatuh hukuman pada yang tidak sepatutnya... sedangkan perkara itu berlaku pada semua orang cuma kebetulan nasib ku tidak baik perkara itu terjadi di tempat ku... tolonglah renung balik semua itu berlaku diatas kecuaian manusia bukan manusia nie perfect pun... kini impian ku terpaksa ku kuburkan sahaja sedangkan peluang untuk memenuhi impian tu terbuka luas malangnya kerana ketidak profesional nya manusia itu hilang terus.. xpe lah semoga Allah membukakan jalan untukku.. mempermudahkan semua urusan ku.. Ya Allah Ya Rahman hanya padamu aku berserah...

Semoga Allah akan memurahkan rezeki untukku dan keluarga ku...

Monday, September 12, 2011

Kek Coklat Moist & Homemade Coklat

11 September 2011
Dari kul 11pg - 3ptg...

Weekend aritu Hubby xde, gi Putrajaya keje.. Ibu lak datang umah saje nak bergumbira bersama cucunye.. Kebetulan Sha baru jumpe resepi camne nak wat Homemade Coklat n dah beli bahan siap so kami pun apa lg, lepas si kecik Amani tdo terus le start wat Projek... memula Sha prepare bahan2 untuk masak Chocolate kek kukus dulu.. sementera tgu kek masak baru la start wat homemade coklat n trufle (yang nie dah ubah suai resepi) Sedap n senang rupenye wat Homemade Coklat nie.. kalo nak wat doorgift mmg sangat2 murah n jimat serta mudah untuk ape2 jua keraian.. Tengah sebok2 cairkan coklat si kecik Amani pun bangun.. ape lg huru haralah dapur.. hahaha.. dia duduk bermanja ngn nenek die sebab le ngendeng coklat ngn oreo crunchy...
    Senang je sebenarnye nak buat homemade coklat nie... pastu kena kreatif untuk tambah hiasan ataupun isi dalam coklat... sekarang nie tgh usaha camne nak isi yanag le rase mint n sebagai nya tu... Harap2 jumpa r...
Moh tgk gamabr n resepi di bawah..

Nie Trufle Oreo.. hehehe







Amani yang comot.. hehehe... sedap e coklat mak buat..
Coklat Putih berinti oreo crunchy n coklat gelap berbentuk rose..




Trufle Oreo

Blog Hasnidaomar , inilah blog bagi resepi coklat yang saya cuba. Tq kat tuan punye blog nie... tapi saya dah ubah suai resepi nie.. hehehe.. mengikut kesenangan saya...

Kalau nak wat Homemade Coklat lak, just beli ape2 jenis coklat compaund kalo nak sedap beli jenama Baryls.. pastu double boiler.. bila dah cair sejukkan n then masukkan dalam piping bag pastu picit dalam acuan.. kalo nak buh kacang or kismis or anything, picit sikit dulu coklat pastu buh lah kacang n then picit lg coklat sampey habis.. bila dah siap letak dalam peti sejuk.. dah keras just tekan je nnti coklat tu kuar dari acuan n then boleh r buh dlm cup kertas yg kecik2 tu.. senang kan..

Monday, September 5, 2011

Renungan Bersama


Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan IBU. Kata orang hidup seorang IBU waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa . Kata   Rasulullah saw. IBU 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali IBU lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya .   Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila IBU memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari IBU tanpa berjawab?

(Kalau kawan-kawan macam saya hanya sempat merasa kasih sayang seorang EMAK hanya empat tahun, kawan-kawan akan rasa perasaan saya.. di saat orang lain menerima belaian manja seorang EMAK, saya berdikari sendiri.. menumpang kasih emak orang lain...)

Setinggi mana jawatan kita, kita harus ingat dari mana asal kita.  

"Mana Mak?'

Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, "Along mana?'
Mak jawab, "Ada di dapur tolong siapkan makan."
Ayah tanya Mak lagi," Angah mana?"
Mak jawab, "Angah mandi, baru balik main bola."
Ayah tanya Mak, "Ateh mana?"
Mak jawab, "Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?"
Ayah tanya lagi, "Adik dah balik?"
Mak jawab, "Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik."
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, "Mana Mak?"
Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, "Tak tahu."
Ayah tanya Angah, "Mana Mak?"
Angah  menonton tv.  Angah jawab, "Mana Angah tahu."
Ayah tanya Ateh, "Mana Mak?"

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.
 

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh  menjawab, "Entah."
 

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, "Mana Mak?"
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"
Tiba-tiba adik bungsu bersuara, "Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!"
Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.  

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.
 

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"
 

Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.  

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.  

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.
 

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.
 

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.
 

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.
Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat."  

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah, "Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka."
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.  
Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.
 

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "Mana mak?".
Hanya Adik yang jawab, "Mak dah tak ada."
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.  

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.
 

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.  

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.
Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.
Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , " Mana mak ?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..
 

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"    

Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan " Mana Mak? "  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.


Kisah ini saya kongsikan agar dapat kita sama-sama mengenang jasa seorang IBU @ EMAK @ MAMA @ UMI @ MAMI @ apapun panggilan kita pada insan yang telah mengandungkan kita selama sembilan bulan sembilan hari, melahirkan dan membesarkan kita... 

Monday, August 22, 2011

Kecederaan Nur Amani

Hari Sabtu 20 Ogos 2011 meninggalkan kesan kepadaku... satu peristiwa berdarah telah berlaku ke atas Nur Amani.. permata hatiku... tengah seronok-seronok bermain, tetibe Amani terjatuh.. tersembam.. Ya Allah.. panik sekejap r jantung ku... bibir die pecah, jatuh tersembam.. darah yang kuar banyak giler... memang aku x sanggup nak tengok.. Amani nangis aku pun nangis.. Ya Allah, atas kecuaian aku, Amani yang sakit sian die.. separuh hari tu die nak makan xle, nak minum pun xle.. pedih.. huhuhu... memang sedih r nengokkan die.. naseb baek malam tu die da boleh minum susu balik.. lepas jatuh tu terus bawak die gi klinik azhar kat TM, alhamdulillah r.. sapu kan ubat bg bibir die kebas.. pastu mlm nye aku sapukan gel gamat kat luka die.. sampey la nie dok teringat-ingat.. huhuhu.... pengalaman dan kenangan..

Tuesday, July 26, 2011

*Bercuti & Bersantai di Ulu Slim bersama Keluarga Mertua*

    Assalamualaikum... ari Sabtu & Ahad yang lepas aku ngn family gi kg Ayah mertua aku di Ulu Slim... berehat dan berkumpul.. bersantai dan makan2... yang paling sewonok sekali si kecik Amani tu r.. 2 ari tu mood die baek agaknye... kemain rapat lagi die ngn atoknye... aku marah je die gi kat atok die.. manja kemain... sabo jelah aku nengoknye.. pastu die tunjuk r aksi die mengamin tgn.. abis sume tgn pak sedare, mak sedare ngn atok n opah die amin.. cume gmbr je x sempat tangkap.. mak wah nye sewonok mengcandid gambar Amani.. nak wat camne cucu sulong, pompuan lak tu... manja kemain la dgn sume owg... Alhamdulillah die dah nak ngn sedare2 yg dekat.. tp die memilih gak.. kalo rasi die nak la dekat.. kalo x, mmg xde r... amik je nangis.. amik je nangis.. geram gak aku nengokkan.. hahaha... anak pertama.. sume perkara baru belajar.. seronok...















Monday, July 18, 2011

~Kecelaruan hati dan kebengangan Perasaan~

  Aduhai... xtau macam mane nak cite.. ade ke patut pokok2 bunga yang x bersalah tu dirosak2kan.. Patut ke??? x patut kan.. huhuhu.. sebelum2 nie pokok2 tu elok je kat situ, xde sape pun kaco.. aku bengang betol r bile mak bapak wat x kisah je dengan perbuatan anak2 mereka.. bukan lah aku nak hamok tp agak2 r.. perati2 kan lah anak2 kome tu bile bermain, jgn la sampey merosakkan harta owg laen.. nie pokok kunyit aku dah nak mati di kerjakan anak ko.. tu belum lg pokok kari yang baru nak hidup tgl batang je... aku benci... tolong r.. pokok tu x kacau owg pun.. jangan lah lepaskan anak tanpa pengawasan.. owg laen pun ade anak gak.. huhuhu... aku tension... tension...
   Wahai pelajar2 politeknik yg konon2nye educated sesgt... silalah bersikap seperti mereka2 yg educated.. boleh x amek buku tu dengan elok dan letak semula dengan elok.. nie x perangai cam hampeh je.. konon educated tp perangai langsung x educated.. amek buku pastu campak2 je.. biar buku2 tu tungang langgang kat rak.. memang x educated langsung perangai korang tu... bila owg tegur kemain lagi kate kami nie x educated.. perangai korang tu lg cam hampeh.. 
   Luahan perasaan tahap Goku rambut kembang nie... warrrrrrrrgggggggggggghhhhhhhhhhhhhh....


          Inilah rupa pokok2 kesayanganku yang telah dirosakkan

Nie pokok kari sebenarnye.. baru nak tumbuh  semula.. dah tinggal tangkai je..
Daun-daun pokok kari yang telah di kirai2..

Pokok Kunyit kesayanganku yang telah habis dihancur lumatkan.. huhuhu..


Beginilah keadaan rak yang dulunya cantek tp telah menjadi hancur dek kerana educatednye pelajar2 poli PSAS nie..


Sunday, July 17, 2011

Jom Masak - Ayam Masak Lada Hitam

   Assalamualaikum... hai kengkawan, lame dah x bersembang dan bercerita.. hehehe.. bz seket la.. minggu nie adalah minggu yang paling seronok untukku.. bukan ape, betul ape owg kate kalo kite buang perasaan marah dan geram kita pada sesiape je yg kita marah n geram dgn secara automatik kiter akan merase bahgia n tenang-setenang tenangnye.. minggu nie itulah ape yg aku raser.. aku x peduli dah pade owg sekeliling.. aku layan raser hati ku yg begitu tenang dan bahgia sekali kebetulan aku turut wat puase ganti.. bertambah tenang rasernye.. yg paling sewonok biler xde sape kaco maser kite wat keje.. best sgt-sgt r.. tenang siot...
  Dua hari lepas aku masak "Ayam Masak Black Peper' utk berbuka pose.. aku amek resepi nie kat My Resepi... tp aku ubah seket ikot selera aku.. hahaha.. kite nie kalo nak masak kena ubah suai jugak ikut ape yg kite raser betol.. hahaha.. try n error.. kalo jd, jadilah.. kalo x jadi pun belasah je.. janji bole makan.. n Halal... tp Alhamdulillah r, jd gak masakan aku tu.. Hubby pun suke.. syukur.. hehehe.. kat bawah nie teman bg kengkome nengok gmbrnye n resepinye sekali... try2 r.. hahaha...




Resepi Ayam Masak Lada Hitam
Bahan-Bahan A
  • 3,4 ketul ayam
  • 2 sudu besar sos black pepper
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 biji kentang
  • sedikit kicap untuk warna hitam
Bahan-bahan kisar
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 sudu kecil lada hitam
Cara memasak
  • Ayam diperasakan dengan kunyit dan sedikit garam. gorengkan separuh masak dan ketepikan.
  • Goreng kentang sehingga 3/4 masak dan ketepikan.
  • Gunakan minyak goreng ayam td untuk menumis semua bahan kisar tadi sehingga garing.
  • Setelah garing, masukkan sos black pepper dan sos tiram. Kacau rata dan masukkan ayam berserta kentang.
  • untuk menghitamkan lauk, masukkan sedikit kicap dan air.
  • Masukkan garam dan sedikit gula untuk menambah raser.
  • Sekiranya inginkan kelainan perahkan sedikit limau nipis.
  • Hidang panas-panas bersama nasi putih.
Selamat memasak..

Monday, June 27, 2011

*Kemalangan yang tidak disengajakan*

   Malang sungguh nasib aku petang semalam.. maser tengah masak-masak n kemas-kemas dapur, ntah camne la pulak kepala den nie bole berlaga ngn pintu... Aduh raser cam nak pitam dibuatnye... cam hampeh je.. ade ke patut.. pintu tu punye la besar tapi boleh gak aku langgar... camne la agakne.. bile malam je, ape lagi die pun berdenyut-denyut r.. hubby suh sapu minyak tapi aku malas.. pagi tadi bangun cam dah ok je.. tetibe la pulak skrg nie die berdenyut2 kembali.. apakah yang harus aku lakukan... tolong2...... huhuhu.. tolong... (kalo suh makan ubat.. memang x r...)

Monday, June 20, 2011

Sambutan Bufday Anakku Nur Amani

Assalamualaikum... n salam sejahtera...
Yang sebenarnye bufday anakku itu hari ini tapi aku celebrate awal seket... aku wat Majlisnye ari Sabtu (18.06.2011) aritu.. aku wat kecik2 je.. 1st time kan wat makan2 kat umah.. so xde r panggil ramey owg.. kaum pompuan je yg di jemput..  nak test market.. esok2 le wat besar2 lak.. hahaha.. kalo mampu r.. nie pun penat x hingat... tapi seronok.. so aritu menu nye xde la banyak... aku wat mee hoon sup, agar2 peach n sirap, buah tembikai n belimbing (nie sumbangan ikhlas Idah rose) hehehe... dan kek coklat moist (resepi Mak atif).. yang aku tempah lak roti jala.. xbrape pandey nak watkan...

  Amani maser memule bukan maen lagi xnak berenggang ngn aku tapi lepas adik aku datang die dah seronok maen.. kebetulan maser tu owg pun dah x ramey... baru r aktif kalo x asyik menempek kat aku je.. hehehe.. penakot ngn owg die nie... kat bawah entry nie aku sertakan resepi kek coklat moist... memang best r sebab kek abis... Amani makan sepotong...

Layan r gambar kat bawah nie e...



Antara juadanye... 











  Bufday gurl : Nur Amani







Amani n auntie







Hadiah dari antie nani...







  Dah kepenatan nie...



Resepi Kek Coklat kukus
Bahan A
` 100gm serbuk koko
` 220gm gula kastor
` 1 tin susu cair
` 200gm minyak jagung or mazola
` 250gm susu pekat manis (FN)

Kesemua bahan A dicampur dan dikacau rata di dalam periuk. Kemudian jerang atas api dan dikacau sehingga gula kastor halus dan bahan sebati. setelah sebati tutup api.
Kemudian pukul telur 4 biji. Setelah kembang masukkan dalam adunan td dan kacau sebati.
Bahan B
` 150gm tepung halus (Superfine)
` 1 sudu kecik soda bikarbonat
` 1 sudu kecik baking powder
` 1 sudu makan coklat emalco @ serbuk koko

Bahan B digaul sebati kemudian campurkan ke dalam adunan bahan A tadi. Kacau hingga rata dan sebati. Setelah sebati masukkan adunan ke dalam loyang dan dikukus selama sejam. Setelah adunan masak ketepikan.

Bahan C
` 400gm Coklat masakkan
` 200ml Whipping cream
` 1 sudu besar butter / marjerin
` 2 sudu besar tepung jagung (campurkan sedikit air dan larutkan)
masak coklat dan whipping cream atas api. kemudian masukkan butter dan tepung jagung. kacau sehingga sebati. setelah semua bahan sebati dan coklat cair. curahkan di atas kek.
coklat ni masak guna kukus.. jgn direct terus atas api..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI